Erfgoedhalte Ieper - Sint-Jozefsschool

Hoera, er is er eentje jarig! De Sint- Jozefsschool in Ieper blaast 200 kaarsjes uit.

Vandaag telt de school zo’n 400 leerlingen en ruim 50 personeelsleden, maar twee eeuwen geleden begon alles met een wezenschool in een huis in de Bollingstraat, waar nu het Ieperse college is. Jonkvrouw Josephine Vandenpeereboom vangt er 33 weesmeisjes op met de steun van Emilie Iweins. In april 1824 besluit ze om een tweede school op te richten voor de arme kinderen van de Sint-Jacobsparochie. Dagelijks geeft juffrouw Sophie Provoost les in lezen, schrijven en catechese.

In datzelfde jaar volgt de kerkelijke goedkeuring voor de stichting van een kloosterorde. De congregatie krijgt de naam Zusters van Liefde van de Heilige Jozef. Juffrouw Provoost wordt zuster Marie-Joseph en leidt als overste de kloosterorde tot haar overlijden in 1879. Naast de school voor wezen en armen openen de zusters een derde school voor burgermeisjes in de Sint-Jacobsstraat.

De Eerste Wereldoorlog maakt abrupt een einde aan het schoolse leven in de Sint-Jacobsstraat. In oktober 1914 nemen Britse militairen en later ook Franse militairen de schoollokalen in als kazerne. De zusters vluchten samen met de weeskinderen en de bejaarde kostgangers de stad uit naar Frankrijk.

Na de oorlog keren de zusters terug naar Ieper om hun activiteiten van onderwijs en zorg verder te zetten. Hun gebouwen langs de Sint-Jacobsstraat zijn platgebombardeerd. De zusters maken plannen voor een nieuw onderkomen langs de Meenseweg waar vroeger een boerderij met wei- en akkerland was gelegen. Stadsarchitect Jules Coomans tekent de bouwplannen voor het nieuwe klooster en het schoolgebouw. In maart 1921 wordt de eerste steen gelegd en in juli 1922 verhuizen de zusters naar het nieuwe klooster.

Na de Eerste Wereldoorlog bouwen de zusters een tweede school in de Lindendreef in de Kalfvaartwijk en een derde school langs de Zonnebeekseweg in de wijk Potyze. In 1939 nemen de zusters ook de lagere school van Sint-Jan over.

In de hoofdschool kunnen meisjes na het afronden van hun lagere school nog twee jaar les volgen. Deze leerjaren worden in 1959 omgevormd tot een beroepsschool in de Familiale Afdeling. Meisjes tot 16 jaar leren er koken, naaien, wassen en strijken en krijgen les in algemene vakken. Door een dalend aantal leerlingen sluit de secundaire afdeling de deuren na het schooljaar 1977-1978.

Doorheen de jaren ondergaat de Sint-Jozefsschool een aantal metamorfoses. In 1960 worden er kleuterklassen bijgebouwd op het terrein achter de bestaande gebouwen. In 1982 volgt de feestelijke inhuldiging van nieuwe lokalen voor de lagere afdeling. In 2000 neemt de school een deel van het aanpalende woonzorgcentrum in. Twintig jaar later is de houdbaarheidsdatum van de schoolgebouwen overschreden. Het toenemende leerlingenaantal doet de school uit zijn voegen barsten en een nieuwbouwproject dringt zich op. Eind mei 2021 starten de afbraakwerken en in oktober 2022 opent de huidige school met 19 klaslokalen, een multifunctionele resto, een sportzaal …

Naast de schoolbanken is er ruimte voor sport, spel en creativiteit. Elk jaar viert de school op 19 maart het naamfeest van patroonheilige Sint-Jozef samen met woonzorgcentrum Huize Sint-Jozef. Ook de schoolfeesten zijn een groot succes. Het schoolteam maakt driejaarlijks een bonte show met zelfgemaakte decors, kostuums, muziek en een eigen geschreven verhaal waarbij de leerlingen hun talenten tonen. De actieve ouderraad en de vriendenkring ‘Jefs Moaten’ steken mee de handen uit de mouwen en ondersteunen de schoolwerking met activiteiten zoals Jef Kwist, een eetfestijn en het Sint-Jozef ontbijt.